Szakkatalógus

A tervezői felelősségbiztosításról röviden

A szakmai felelősségbiztosítás célja, hogy káresemény bekövetkezésekor mentesítse a felelőst az okozott kár megfizetése alól, ebben az esetben ugyanis a biztosító a kockázatviselő. Számos felelősségbiztosítás fajta érhető el, melyek mindegyike más területeken nyújt segítséget. Egyes területeken kötelező, más esetekben csak ajánlott a szerződéskötés, de általánosságban elmondható, hogy a biztosítás a felelős cégvezetés részét képezi. A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet értelmében a tervezők számára kötelezővé vált a felelősségbiztosítás.

tervezői felelősségbiztosítás alapvetően a beruházót és a tervezőt egyaránt védi. A beruházó oldaláról azért előnyös, mert problémás esetben garantálja a hibás tervezésből adódó többletköltség vagy kár megtérítését. A tervező számára pedig azért van jelentősége, mert káresemény bekövetkezésekor nem saját megtakarításból vagy a tervező cég vagyonából kell megtéríteni az olykor igen magas összeget. Mire érdemes figyelni a tervezői felelősségbiztosítás megkötésekor?

Többféle szerződést lehet kötni, így a tervezői felelősségbiztosítás vonatkozhat egy adott projektre vagy akár az összes tervezési munkálatra, az éves árbevételből kalkulálva. Ezt érdemes alaposan átgondolni, ugyanis az utóbbi opció általában kedvezőbb megoldást nyújt a szakemberek számára, de egyedi esetek is előfordulhatnak. Fontos továbbá ügyelni arra, hogy ha az alapfedezetben nem szereplő tevékenységre is sor kerül, a tervezői felelősségbiztosítás arra is kiterjedjen.

A Hungarorisk Kft. csapatára számíthat, ha tervezői felelősségbiztosítást szeretne kötni! Nálunk számos biztosító ajánlatait összehasonlíthatja, így egyszerűen dönthet arról, hogy melyik az Ön számára legjobb megoldás. Látogasson el www.mernokbiztositas.hu weboldalunkra, ahol további hasznos információkat olvashat a témában és tervezői felelősségbiztosítás kalkulátorunkat is használhatja! Amennyiben kérdése lenne tevékenységünket illetően, forduljon hozzánk bizalommal a +36-1-454-0308-as telefonszámon vagy a hrisk@hungarorisk.hu e-mail címen!