Szakkatalógus

A CMR fuvarozói felelősségbiztosítás jelentősége

Ma már természetes az országok közötti kereskedelmi tevékenység, ennek gyakorlati megvalósítását szolgálja a nemzetközi fuvarozás. Egy-egy megbízás alkalmával sokszor igen nagy távolságokat kell megtenni, ez idő alatt pedig nagy felelősség hárul a fuvarozóra. Ő felel azért, hogy az áru épségben, hiánytalanul a célállomásra érjen, a berakodástól a kiszolgáltatásig gondoskodnia kell a rá bízott áru biztonságáról. Egy ilyen tevékenységhez kapcsolódóan tehát nem maradhat el a szakmai felelősségbiztosítás sem, ami nemzetközi viszonylatban az úgynevezett CMR fuvarozói felelősségbiztosítás.

A fuvarozáshoz elengedhetetlen, hogy a sofőr magabiztos legyen a volán mögött és határozottan, talpraesetten kezelje a váratlan helyzeteket, ám mindez nem garancia az áru biztonságára. A rakományban különféle károk keletkezhetnek, ilyen lehet például az áru sérülése, törése vagy éppen az élőállat elhullása, de emellett hiányok is felléphetnek, ide olyan eseteket sorolhatunk, mint a lopás, elvesztés, illetve dézsmálás. Ezekért a károkért felelősségre vonható a fuvarozó, és ez az, amire megoldást jelent a CMR fuvarozói felelősségbiztosítás, hiszen káresemény bekövetkezése esetén nem a fuvarozónak kell kifizetni a megítélt összeget. Ez azt jelenti, hogy a biztosító teljesíti azokat a kártérítési kötelezettségeket, amik a fuvarozót terhelik a CMR Egyezmény alapján.

Természetesen kiemelt szerepe van annak, hogy mit foglal magába a CMR fuvarozói felelősségbiztosítás, azaz milyen feltételekkel és kizárásokkal készül a szerződés. Az egyik legfontosabb tudnivaló, amivel tisztában kell lenni a CMR fuvarozói felelősségbiztosítás megkötése előtt, hogy a fuvarozó maximum 8,33 SDR/bruttó kg összegig vonható felelősségre.

Szeretne megismerkedni a CMR fuvarozói felelősségbiztosítás részleteivel és lehetőségeivel? Cégünk, a Hungarorisk Kft. összegyűjti, és jól átlátható formában mutatja be Önnek az egyes biztosító társaságok ajánlatait. Teljes körű segítséget nyújtunk, ha úgy dönt, hogy CMR fuvarozói felelősségbiztosítást köt, és a későbbiekben az esetleges kártérítési eljárás során is számíthat ránk. Tevékenységünkről többet is megtudhat, ha ellátogat a www.mernokbiztositas.hu weboldalra, a témában felmerülő kérdéseit pedig a +36-1-454-0308-as telefonszámon és a hrisk@hungarorisk.hu e-mail címen várjuk!