Szakkatalógus

Az atlasz cédrus, Észak-Afrika fenyője

Ha fenyőről vagy cédrusról van szó, akkor általában nem Afrika jut eszünkbe elsőként, pedig egy igazán különleges fajta, az atlasz cédrus Észak-Afrika területeiről származik, főleg Marokkó hegyeiből. Az 1900-as évek második felében rengeteg atlasz cédrus került telepítésre Franciaországban, a Pireneusokban, ezért itt is igen nagy állománya található.

Az atlasz cédrus a szélvédett, meleg helyeket kedveli, sok fényre és lehetőleg napsütésre van szüksége. Talajban nem kényes, és a szárazságtól sem kell félteni, bár szebben fejlődik, ha az aszályos időszakokban öntözzük. Idősebb korában már általában nincs szüksége vízpótlásra. Ősszel virágzik, a telet pedig száraz, napos helyen vészeli át legjobban. Örökzöld.

Az atlasz cédrus lassan, de nagyra nő. Széles fa lesz belőle, amely akár negyven méter magas is lehet. Fiatal korában kúp alakú koronája van, de később szétterülővé válik és a kezdetben sima, fényes kérge is berepedezik. Körülbelül három centiméteres tűlevelei vannak, melyek szürkészöld színűek, időként kékes árnyalatúak is lehetnek. A tűlevelek csomókban nőnek, ezért a növény kicsit hasonlít a vörösfenyőre. Nem hajlamos betegségekre és kártevőkre, de levéltetves fertőződés előfordulhat. A nagy termete miatt elsősorban nagy kertekbe ajánljuk, így tud igazán jól érvényesülni. A városi környezetet jól tűri, ezért bárhol gyönyörű dísze lehet a kertnek, ahol van elég hely a terebélyesedéséhez.

Kevesen tudják, de az atlasz cédrusból készült illóolaj jótékony hatással van a légzőszervekre,  a keringési rendszerre, az izomzatra és a bőrre, ezért előszeretettel használják a kozmetika iparban és az aromaterápiában.

Az atlasz cédrus remek választás, ha egy örökzöld, mutatós fát szeretne valaki a kertjébe. Ha az Ön érdeklődését is felkeltettük iránta, bővebb információért látogasson el honlapunkra, a www.tahi.hu weboldalra! Amennyiben kérdezni szeretne a növény nevelésével kapcsolatban, bátran forduljon munkatársainkhoz a 06 26 387 157-es telefonszámon vagy az info@tahi.hu e-mail címen!