Szakkatalógus

A családfakutatás menete

Napjainkban sokan döntenek úgy, hogy elkészíttetik a családfájukat. Van, aki ennek saját maga ugrik neki, de a tapasztalat azt mutatja, hogy jobban megéri egy olyan cégre bízni a feladatot, ami nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy hogy is néz ki a családfakutatás menete!

családfakutatás menete azzal kezdődik, hogy a lehető legtöbb információt kell begyűjteni. Szükség lesz a régi anyakönyvi kivonatokra, feljegyzésekre, származás igazolásokra, levelekre, családi bibliára stb. Minden apróság fontos lehet, nem szabad alábecsülni semmilyen dokumentumot ezzel kapcsolatban. Minél több adat áll ugyanis rendelkezésre a kutatás kezdetekor, annál gyorsabban és költséghatékonyabban lehet eredményt elérni. A családfakutatás menetének első lépései közé tartozik az is, hogy felkeressük az idősebb rokonokat, és az ő emlékezetüket is segítségül hívjuk. A négy legfontosabb adattípus, amikre szükség van: név, időpont, hely, vallás. Cégünk, ahogy mindvégig a családfakutatás menete során, úgy az adatok keresgéléshez is szakszerű segítséget nyújt, akár személyes találkozás keretében is.

Ha a kiinduló anyag összeállt, akkor a kutatás, és a rendelkezésre álló információk feldolgozása a következő lépés a családfakutatás menetében, ennek időtartama általában 1-6 hónap. A legfontosabb források az anyakönyvek, az összeírások, a gyászjelentések, a helytörténeti munkák és a korabeli újságok. Miután végeztünk, az adatokat egy speciális családfa-szerkesztő programmal ábrázoljuk vagy művészi kivitelben megrajzoljuk. A megrendelőnek az ábra mellett a kutatási jegyzőkönyvet is átadjuk. A családfakutatás menete során keletkező teljes anyag digitális adathordozóra kerül: a jegyzőkönyv (a kutatás menetének leírása, dokumentumok pontos forrásai, az adott korszak és terület történelmi és gazdasági viszonyai, térképei), valamint az esetleg fellelt fényképek és egyéb iratok is. Előfordulhat, hogy a kutatás közben addig nem ismert nemesi ősökre bukkanunk, erről a legjobb tudásunk szerint próbálunk minél több ismeretet összegyűjteni.

Szolgáltatásunk igénybe vételéhez látogasson el a www.csaladfakutato.hu honlapra, illetve keressen minket a +36 / 70 453 6827-es telefonszámon vagy az info@genealogus.hu e-mail címen!