Szakkatalógus

A basszusgitárokról: hogyan válasszunk?

basszusgitár jellegzetes hangját talán senkinek sem kell bemutatni. A hangszer meghatározó szerepet játszik a zene hangzásában, ritmusában, ezért a kiválasztására kiemelt figyelmet kell fordítani. Persze ez nem feltétlenül olyan egyszerű, főleg egy kezdő basszusgitáros számára, de azért szerencsére nem is lehetetlen elsőre megtalálni azt a hangszert, ami minden szempontból ideális lesz. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!

A legnépszerűbb első basszusgitárok az eredetileg Fender márka által kifejlesztett, úgynevezett Jazz Bass típusú gitárok. Ez a típus rendkívül sokoldalú, számtalan gitáros tanult ilyen hangszeren. Kezdőként remek választás, de persze, ha más típusba szeretünk bele, akkor ne ragaszkodjunk a JB-hez! Lényeges szempont a basszusgitár kiválasztásánál, hogy 4 vagy 5 húros legyen-e. A négyhúros az alap, az öthúrosnak eggyel több mély “B” húrja van, aminek köszönhetően három hanggal feljebb is lehet rajta játszani. Fontos, hogy egyáltalán nem túlzás kezdőként sem öthúrosat választani! Előfordul ugyanis, hogy valaki azért csalódik a négyhúros basszusgitárjában, mert nem tudja rajta eljátszani a kedvenc dallamát, amihez öthúros kellene.

basszusgitár kiválasztásánál mindenképp fontos szempont az egyéni szimpátia is: ha nem érzed igazán magadénak a hangszert, akkor keresgélj tovább, de rengeteget számít majd, hogy mennyire tudod megszeretni! A basszusgitárok tekintetében óriási a választék, így biztos lehetsz benne, hogy megtalálod majd a tökéletes darabot.

Amennyiben éppen basszusgitár vásárlás előtt állsz, a legjobb helyen jársz! Cégünk, a Bigson Kft. széles választékkal és megfizethető árakkal várja a kezdő és a profi zenészeket is. Kínálatunk megtekintéséhez látogass el honlapunkra, a www.gitarcentrum.hu weboldalra, ahol akár online meg is rendelheted a kinézett hangszert! Ha további kérdésed merült fel, fordulj bizalommal munkatársainkhoz a +36-1/322-0403-as telefonszámon vagy a info@gitarcentrum.hu e-mail címen, szívesen segítünk mindenben!