Idén korán érkezett meg a hűvös idő, sok helyen már szeptember közepén befűtöttek. Nagyon fontos azonban, hogy mielőbb fűteni kezdünk egy ingatlanban, ellenőrizzük, hogy a rendszer biztonságosan működik-e, és iktassuk be a kéményseprő rendelést. Sajnos még mindig minden szezonban előfordulnak szén-monoxid mérgezéses balesetek, pedig ezek elkerülhetőek lennének. A kéményseprő rendelésről nem szabad megfeledkezni, és érdemes megismerni az erre vonatkozó szabályokat is.

A kéményseprő-ipari tevékenység történhet egyrészt sormunka keretében és sormunka keretén kívül. A kéményseprő rendelésnél sormunkába tartozik az égéstermék-elvezető ellenőrzése, tisztítása, műszaki felülvizsgálata, a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzése, az égéstermék paramétereinek ellenőrzése, az összekötő elem ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása, valamint a szén-monoxid érzékelő berendezés felszerelésére és működtetésére vonatkozó kötelezettség teljesítésének, és az érzékelő működőképességének ellenőrzése. A kéményseprő rendelés a sormunkán kívül történik, ha az ingatlan használójának felróható okból elmaradtak sormunkában meghatározott feladatok, az időszakos ellenőrzések között felmerültek sormunkában meghatározott feladatok, de ide tartozik az égéstermék-elvezető járatában lerakódott, csak égetéssel eltávolítható szurokréteg kiégetése, a közvetlen homlokzati égéstermék-kivezetéssel rendelkező tüzelőberendezések égéstermék- elvezetőjének ellenőrzése, tisztítása, a 10 000 cm2 feletti járat keresztmetszetű égéstermék-elvezető ellenőrzése, tisztítása, az égéstermék-elvezetővel kapcsolatos műszaki vizsgálatok elvégzése, a tervezett vagy a tervezéssel érintett égéstermék-elvezető műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő tervfelülvizsgálat a benyújtott tervdokumentáció alapján, illetve az egy lakásos ingatlanok esetében a sormunkában meghatározott feladatok is.

Kéményseprő rendeléshez látogasson el a www.filantrop.org oldalra, de a kéményseprő rendelést leadhatja a +36 76 322 321-es telefonszámon vagy a filantrop@filantrop.org e-mail címen is!